REGLEMENT VAN INTERNE ORDE "DOMUS VESALIUS" STROPSTAAT 149 GENT
versie 31/12/2013
1. INLEIDING
a. Doel
Dit reglement van interne orde heeft tot doel het samenleven in 'Domus Vesalius' zo aangenaam, rustig, ordelijk en veilig mogelijk te laten verlopen. 'Domus Vesalius' dient een plaats te zijn waar het voor iedereen goed wonen en komen is.
b. Toepassingsgebied
Iedereen die in residentie 'Domus Vesalius' woont of deze betreedt of bezoekt, dient zich te houden aan dit reglement van inwendige orde.
Bij verkoop en verhuur wordt onderhavig reglement vooraf bezorgd aan de koper of huurder. Op het ogenblik van huur en verkoop verklaart de huurder respectievelijk koper zich expliciet akkoord om zich te schikken naar alle modaliteiten van dit reglement.
c. Algemene bepaling.
Het individueel, privatief belang van een medebewoner is ondergeschikt aan het algemeen belang op het ogenblik dat het individueel, privatief gebruik schade, hinder en overlast brengt aan andere medebewoners. Voor het welzijn van allen moet er soms afstand gedaan worden van gewoonten die de medebewoners overlast of ongemakken bezorgen.
d. Aanpassingen.
Dit reglement van interne orde is aanpasbaar/aanvulbaar volgens de beslissingen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. De voorbeelden en concrete bepalingen opgesomd in dit reglement zijn niet exhaustief/uitputtend maar zijn eerder vermeld om de algemene bepalingen te concretiseren.
e. Overtredingen en schadevergoeding.
Iedere overtreding brengt voor de overtreder de verplichting mee om, desgevallend, alles in de voorgaande toestand terug te brengen en elke materiële of morele schade aan de andere eigenaars, bewoners of bezoekers te vergoeden.
f. Geschillen.
Alle geschillen tussen mede-eigenaars, huurders, bewoners en bezoekers of tussen enerzijds een mede-eigenaar, huurder, bewoner of bezoeker en anderzijds de syndicus kunnen voorgelegd worden aan het oordeel van de algemene vergadering, die definitief zal beslissen. Wie zich niet gedraagt conform de beslissingen van de algemene vergadering, zal schadevergoeding en intresten verschuldigd zijn en kan desgevallend toegang tot het gebouw ontzegd worden.
2. TOEGANG TOT HET GEBOUW
a. Alle ramen en deuren dienen slotvast te zijn nadat u het gebouw verlaat of betreedt teneinde de veiligheid te maximaliseren, energiezuinig te handelen, te voorkomen dat losstaande ramen en deuren beschadigd worden en wind en water buiten blijven.
b. Signaleer verdachte personen of handelingen in het gebouw aan de syndicus en/of aan betreffende mede-eigenaars/huurders en/of politie.
c. De toegang tot het gebouw is verboden aan leurders en bedelaars.
d. Laat enkel bekenden toe tot het gebouw. Op het ogenblik dat een eigenaar of bewoner de deur ontsluit, is deze medeverantwoordelijk voor onredelijke handelingen door diegene die toegang neemt tot het gebouw.
e. Wet op de privacy: de gemeenschappelijke delen van het gebouw kunnen uitgerust worden met beveiligingsapparatuur, toegangscontrole en camerabewaking.
f. Doe de ramen dicht bij storm, onweer of wind.
g. De sleutels, toegangskaarten en kodes welke toegang geven tot de privatieve en gemeenschappelijke ruimtes zijn persoonlijk te gebruiken door de bewoners en eigenaars. Indien zij toch worden doorgegeven door deze bewoners en eigenaars aan derden, blijven zij aansprakelijk voor het gebruik van deze sleutels, toegangskaarten en kodes door deze derden. De bewoners en eigenaars dienen betreffende sleutels, toegangskaarten en kodes in te leveren na beëindiging van hun bewoning en dit zonder dat deze sleutels en toegangskaarten gedupliceerd werden en zonder dat de kodes in de toekomst door hen nog zullen gebruikt worden.
3. GEBRUIK VAN DE LIFTEN
a. Het gebruik van de lift is verboden aan kleine kinderen zonder begeleiding.
b. Nooit het toegelaten gewicht of het maximum aantal personen overschrijden.
c. De lift is verboden voor grote voorwerpen die de lift kunnen beschadigen (fietsen
of winkelwagentjes zijn bv. niet toegelaten).
d. Verhuis van grote elementen kan gebeuren via de lift mits beschermingsmateriaal (panelen, karton, doeken,...) gebruikt wordt én geen schade kan worden aangericht aan de lift én alles naderhand netjes gereinigd wordt.
Voorwerpen en meubels die niet vlot kunnen passeren via de lift dienen verplaatst langs de buitengevel met een gespecialiseerde firma en/of met geëigend materiaal (verhuislift).
De syndicus dient in desbetreffend geval vooraf ingelicht te worden zodat de nodige afspraken/schikkingen kunnen getroffen worden.
e. Bij werken in de appartementen dient eveneens het nodige beschermingsmateriaal aangebracht in de lift en dient naderhand alles netjes gereinigd te worden.
f. Blokkeer nooit de lift op een bepaald verdiep; verlaat de lift van zodra deze op de gewenste verdieping halt houdt.
g. Bij brand nooit de lift gebruiken (mogelijke opsluiting in een geblokkeerde lift op het ogenblik dat de electriciteit uitvalt).
h. Laat geen papier of vuilnis in de lift rondslingeren; reinig de lift indien u deze bevuild hebt.
i. Het is verboden in het gebouw en dus ook in de lift te roken.
j. Elke onregelmatigheid in de werking van de lift en elke schade die aangericht werd aan de lift moet onmiddellijk gemeld worden aan de syndicus.
4. HUISVUIL
a. Elke bewoner brengt minstens één keer per week zijn afval in een dichtgeknoopte plastiekzak (teneinde geurhinder in de gemene delen en kelder te voorkomen) naar de daartoe bestemde zone (glas; PMD, papier en karton, restafval) in de kelder.
b. Er mag geen afval gedeponeerd worden op de balkons of in de gemeenschappelijke delen van het gelijkvloers of de verdiepingen, ook al is dit tijdelijk. Tijdelijke opslag van restafval, PMD, glas en papier/karton in de ondergrondse garage tot de eerstvolgende ophaalbeurt is toegelaten onder supervisie van de syndicus die toeziet op een goede werking.
c. Elke bewoner laat bij zijn afwezigheid (bv. weekends of vakantie) geen afval achter.
d. Elke bewoner is gehouden om tijdig en periodiek huisvuil en grofvuil te ontruimen uit de privatieve gedeelten teneinde stank of ongedierte te voorkomen.
5. GELUIDSHINDER, ORDE EN RUST
a. Geluidshinder moet zowel overdag als ’s nachts vermeden worden. Iedere eigenaar of bewoner moet ervoor zorgen dat de rust in het gebouw niet verstoord wordt en zorgt meer specifiek dat oorzaken van storend lawaai beperkt worden: dichtslaan van deuren (gebruik uw sleutel bij het sluiten van de deur), luidruchtige muziek of TV, luid spreken of roepen (zowel in de gemene als privatieve delen), lopen in de gang, springen op de vloer, herhaaldelijk en langdurig gebruik van de deurbel, luidruchtig spelen van kinderen, ...
b.Teneinde de nachtrust te respecteren dient elke bewoner vanaf 23u tot 8u te zorgen voor stilte.
c. Vanaf 22u is hoe dan ook geen lawaai of gepraat meer toegelaten op de terrassen (nachtrust medebewoners - voorkomen overlast voor geburen).
d. Elke bewoner verbindt er zich toe het rustig wonen van de medebewoners te respecteren en zich aan geen enkele buitensporigheid schuldig te maken, dit zowel in als rond het gebouw. De huurder/eigenaar maakt de bezoeker attent op de noodzakelijke rust en stilte in het gebouw.
Het bespelen van muziekinstrumenten in het gebouw is verboden. Fuifen zijn niet toegelaten!
e. Elke bewoner en eigenaar kan ter verantwoording worden geroepen indien hij/zij onvoldoende geluidshinder beperkt en onvoldoende zorgt voor orde en rust. Volgende maatregelen zijn alsdan mogelijk (deze maatregelen zijn niet chronologisch te doorlopen):
- mondelinge terechtwijziging door de syndicus;
- schriftelijke terechtwijzing door de syndicus (via brief of mail);
- aangetekend schrijven door de syndicus met de oproep om de hinder te stoppen;
- vordering van een schadevergoeding door de syndicus of de algemene vergadering ten nadele van diegene die de hinder veroorzaakt en ten voordele van diegene die de hinder ondervindt;
- bij aanhoudende hinder waarbij de veroorzaker ostentatief zijn gedrag niet aanpast, kan de algemene vergadering beslissen tot het ontzeggen van toegang aan diegene die de hinder veroorzaakt in het algemene belang van alle bewoners en eigenaars.
f. De bestemming van "Domus Vesalius" is een rustige, private woonst. Zodoende kan er geen beroep of handel uitgeoefend worden in één van de gemeenschappelijke of privatieve delen van "Domus Vesalius", tenzij mits toestemming van de algemene vergadering.
6. UITZICHT VAN HET GEBOUW
a. Het is verboden het uitzicht van het gebouw te wijzigen zonder goedkeuring van de algemene vergadering.
b. Het is verboden aan de vensters, aan de balkons of aan eender welk ander
buitengedeelte van het gebouw op een permanente manier zaken aan te brengen (vlaggen, publiciteit, reclame, naambordjes...) zonder goedkeuring van de algemene vergadering..
c.Teneinde het uitzicht van het gebouw mooi te houden dienen de terrassen netjes gehouden.
d. Er mogen geen voorwerpen opgehangen of geplaatst worden aan de gevel, op de terrassen, op de vensterramen of aan de vensters die leiden tot een storend uitzicht (was, beddengoed, stockeren van goederen, grof huisvuil of vuilniszakken, bakken drank,...)
e. In de gemeenschappelijke delen mogen geen zaken aangebracht worden zonder goedkeuring van de algemene vergadering (naamplaatjes, stickers, reclame, ...).
f. De ruiten dienen regelmatig gereinigd te worden. Gebarsten ruiten dienen onmiddellijk vervangen te worden.
g. De gemeenschappelijke in- en doorgangen, traphall en deuren, moeten altijd vrij
blijven. Er mogen daar geen voorwerpen geplaatst worden (schoenen, fietsen, kinderwagens,...).
h. Voorwerpen of planten aan of op de balkons of vensterbanken dienen dusdanig geplaatst of verankerd dat ze niet naar beneden kunnen vallen.
i. Het is verboden om privatieve constructies (bv. sattelietantennes,...) vast te maken aan de gevel zonder goedkeuring van de algemene vergadering.
j. Voor alle werken (boren van gaten, bevestigingen, ophangingen, inpluggen van vijzen,...) aan of in gemeenschappelijke delen (gevel, hall, ondergrondse parking,...) dient vooraf toestemming gevraagd aan de syndicus die desgevallend op zijn beurt toestemming kan vragen aan de algemene vergadering. Meer in het bijzonder wordt aandacht gevraagd voor vloerverwarming (niet boren in de vloeren!) en de buitengevel (isolatielaag met een waterdichte cementeringslaag en gevelbricks - enkel boren door een vakman met de nodige kennis).
7. HYGIENE EN REINHEID VAN HET GEBOUW
a. Elke bewoner die de gemeenschappelijke delen bevuilt, dient deze vervuiling onmiddellijk op te kuizen. Indien dit niet gebeurt, kunnen de kosten aangaande reiniging verhaald worden op de vervuiler.
b. Er mag geen huishoudelijk of ander werk uitgevoerd worden in de gemeenschappelijke delen
van het gebouw (reinigen van tapijten, …).
c. Het is niet toegelaten tapijten of andere stoffen uit te kloppen op de terrassen of zaken door de ramen of van op de terrassen naar beneden te gooien (afval, etensresten bv. om vogels te voederen, vloeistoffen, assen,...).
d. Huisdieren mogen niet vrij rondlopen in de gemeenschappelijke delen van het gebouw of op/over de privatieve delen van mede-eigenaars. De terrassen zijn geen toilet voor huisdieren en kunnen niet gebruikt worden als slaapplaats voor huisdieren.
e. Reukhinder :
- Elke gebruiker dient reukhinder te voorkomen en de nodige maatregelen te treffen opdat reukhinder voorkomen wordt.
- In de keukens dient steeds een dampkap gebruikt welke periodiek gereinigd wordt; dampkappen mogen niet aangesloten worden op de luchtkokers/ventilatie.
f. Het is verboden om reclamedrukwerk achter te laten in de inkomhal.
8. RIJTUIGEN - ONDERGRONDSE PARKING - OPRIT
a. Auto's en moto's dienen ondergebracht in de ondergrondse parking op de voorziene privatieve plaatsen en dit op een dusdanige manier dat dit geen hinder geeft aan de andere gebruikers van het gebouw. De doorgangen dienen vrij gehouden te worden.
b. Fietsen en brommers mogen niet geplaatst worden tegen de gevel van het gebouw of in de traphall, zij dienen gestald in de ondergrondse fietsenberging of in het fietsenrek voor het gebouw en dit op een dusdanige manier dat dit geen hinder geeft aan de andere gebruikers van het gebouw. De doorgangen dienen vrij gehouden te worden.
c. Fietsen, brommers en moto's mogen niet worden meegenomen in de lift.
d. Het is verboden motoren van auto's, brommers of moto's langdurig te laten draaien in de kelder.
e. De doorgang naar de ondergrondse parking en de achterliggende garages dient ten allen tijde vrijgehouden te worden.
f. Elke eigenaar/bewoner zorgt ervoor dat de garage proper blijft.
g. Elke eigenaar/gebruiker dient erover te waken dat er geen vreemden binnenglippen bij het binnenkomen in de garage.
h. De syndicus en bij escalatie de algemene vergadering mag de toegang tot de garage van voertuigen ontzeggen bij herhaald ongeoorloofd parkeren van voertuigen.
i. Er mogen geen auto's gewassen worden in de garage.
j. Grote herstellingswerken aan auto’s zijn niet toegelaten in de garage.
9. HUISHOUDAPPARATEN - ELECTRICITEIT
a. Alle huishoudapparaten moeten storingsvrij zijn.
b. Het elektrisch net mag nooit uitgebreid worden zonder voorafgaand fiat van de syndicus die dit desgevallend zal voorleggen aan de algemene vergadering. Deze uitbreiding dient te gebeuren door een erkend vakman en dient te voldoen aan alle veiligheidsvoorzieningen (desgevallend is een controle door een erkend organisme nodig).
10. TERRASSEN
a. Men mag alleen in noodgeval of met toestemming van de betrokken bewoner op het terras van de medebewoner komen.
b Elke bewoner is verantwoordelijk voor de goede staat van zijn eigen terras : het terras wordt gebruikt op een zodanige wijze dat de bevloering niet beschadigd wordt; er geen hinder is voor de onderliggende of naastliggende geburen; er geen opslag van goederen gebeurt wat het uitzicht van het gebouw vertroebelt;...
c. Het is verboden om gaten te boren in de terrasbekleding, houtskoolbarbecues te gebruiken op terrassen of vuurwerk af te schieten van op de terrassen.
11. SCHOUWPIJPEN, KOKERS,LEIDINGEN EN AFVOERBUIZEN
a. De eigenaars en bewoners van privatieve delen zullen vrije toegang moeten verlenen tot afvoerbuizen, leidingen van elektriciteit water en gas, centrale verwarming, luchtkokers, schouwpijpen, kabeldistributie, enz. om er onderhoudswerken te laten verrichten, ze te laten
vervangen of te herstellen en dit zonder dat een vergoeding kan gevorderd worden.
b. De eigenaar of bewoner door wiens appartement afvoerbuizen, leidingen van
elektriciteit water en gas, centrale verwarming, luchtkokers, schouwpijpen, kabeldistributie, enz. lopen, mag aan deze constructie niets verrichten wat ook maar de minste schade zou berokkenen aan de andere gebruikers en eigenaars van het gebouw.
c. Er kunnen geen kachels op fossiele brandstof (hout, kolen, gas,...) geplaatst worden in de appartementen of studio's noch schoorstenen gebouwd in de privatieve delen.
d. Er mogen geen vaste stoffen afgevoerd worden via de afvoerbuizen (etensresten, koffiegruis, reinigen van laarsen of voetbalschoenen,...) of toiletten (maandverband, tampons, inlegkruisjes, condooms, wc-rollen,...). Alle hygiënische afval dient gedeponeerd in een daartoe te plaatsen recipiënt naast het toilet. De kosten van verstoppingen zijn ten laste van de veroorzaker.
12. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
a. De bewoners zien er nauwkeurig op toe dat koffiezetapparaten, kookplaten en meer in het algemeen alle electrische toestellen tijdig worden uitgeschakeld.
b. Het gebruik en de aanwezigheid van brandgevaarlijke en ontplofbare zaken zijn niet toegelaten, ondermeer : butaan- en andere gassen, fossiele brandstoffen, verfspuitbussen, alcohollampen, verwarmingstoestellen op (butaan)gas, een barbecue (op welke manier deze ook werkt).
c. Volgende voorschriften gelden ingeval van brand :
- gebruik in geen geval de lift
- bel het noodnummer 100 (ambulance/brandweer) of 101 (politie)
- verwittig alle medebewoners
- gebruik zomogelijk de brandhaspels (één in de kelder en één in de hall op het
gelijkvloers)
- voorkom tocht (openstaande ramen/deuren)
- begeef u op een terras
13. SYNDICUS
a. De syndicus staat in de eerste plaats ten dienste van de gemeenschap; de syndicus stelt het algemeen belang boven het privatief belang.
b. De syndicus dient zich te schikken naar de beslissingen van de algemene vergadering; de syndicus ontleent zijn mandaat volledig bij delegatie van de algemene vergadering.
c. Alle technisch defecten, schade aan het gebouw of problemen aangaande het gebouw dienen onmiddellijk doorgegeven aan de syndicus. Indien een eigenaar of bewoner dit nalaat, kan hij verantwoordelijk gesteld worden voor desgevallende uitbreiding van schade.
d. De eigenaars en bewoners dienen hun identiteit en contactgegevens (telefoonnummer en emailadres) door te geven aan de syndicus. Bij wijziging van deze contactgegevens dient de syndicus steeds ingelicht te worden.
e. De syndicus dient van alle deuren een reservesleutel te hebben teneinde bij noodgevallen deuren te kunnen openen zonder schade aan te richten.
14. VERZEKERINGEN
a. De syndicus voorziet in een blokpolis voor het gebouw waarvan de premies ten laste zijn aan de eigenaars a rato van hun aandeel in de gemeenschappelijke kosten.
b. Wie vanwege zijn beroep of vanwege een andere persoonlijke reden de risico's
verhoogt of speciale risico's veroorzaakt, is verplicht dit bekend te maken en dient desgevallend een bijkomende premie of premieverhoging te betalen of afzonderlijke polis aan te gaan.
15. UITVOEREN VAN WERKEN TEN PRIVATEN TITEL
Het uitvoeren van werken ten privaten titel moet steeds meegedeeld aan de syndicus en mag geen schade berokkenen ten laste van de gemeenschap. In het geval toch schade veroorzaakt wordt, zal de veroorzaker de syndicus onmiddellijk inlichten en dient de aangerichte schade hersteld of vergoed.
16. INFORMATIEUITWISSELING
a. De mede-eigenaars en syndic houden mekaar in essentie op de hoogte via email.
Documenten kunnen tevens ter beschikking worden gesteld via dropbox.com.
b. De aankondiging van datum, uur en plaats van de algemene vergadering wordt tijdig kenbaar gemaakt aan alle personen die aanwezig mogen zijn op de algemene vergadering.
c. Het verslag van de algemene vergadering zal binnen de 14 dagen na de algemene vergadering gemaild worden naar de personen die op de hoogte dienen gebracht van de beslissingen van de algemene vergadering.
d. De via email wordt beschouwd als een volwaardig en voldoende communicatiemedium tussen syndicus en eigenaars/bewoners.
e. Elke koper dient voorafgaandelijk kennis genomen te hebben van de basisakte, het algemeen reglement van mede-eigendom en het reglement van interne orde en gaat hier expliciet met akkoord bij het aangaan van een koopovereenkomst.
f. Elke huurder dient voorafgaandelijk kennis genomen te hebben van het reglement van interne orde en gaat hier expliciet met akkoord bij het aangaan van een huurovereenkomst.
g. De huurder/koper verbindt zich tevens om alle beslissingen van de algemene vergadering te zullen nakomen.
h. Eigenaars moeten zelf instaan voor de kennisgeving aan de huurders van het reglement van interne orde en de van toepassing zijnde beslissingen van de algemene vergadering.
Gent, 31/12/2013
Koen Boon, syndic
(goedgekeurd op de jaarvergadering van januari 2014)